Porady dla użytkowników

Wytwarzaną z białej gliny kamionkę wypala się w nowoczesnych ceramicznych piecach w temperaturze 1250oC. Stosując bezołowiowe szkliwa, co powoduje, 
że jest EKOLOGICZNA, odporna na ścieranie, dlatego bezpieczna 
w piekarnikach, zmywarkach do naczyń i kuchenkach mikrofalowych.

Kuchenki mikrofalowe

Naczynia kamionkowe nadają się do podgrzewania potraw w kuchenkach mikrofalowych.

Piekarniki

Naczynia kamionkowe nadają się do zapiekania potraw w piekarnikach. 
Naczynie z potrawą należy wkładać do piekarnika, stopniowo podgrzewać do zadanej temperatury przepisu kulinarnego.

UWAGA!
Należy jednak pamiętać, że nie wolno stawiać wyrobów kamionkowych 
na bezpośredni ogień z otwartego palnika kuchenki, na płytach ceramicznych 
i indukcyjnych.

Zmywarki

Naczynia kamionkowe można używać w zmywarkach.

Lodówki

Należy pamiętać, aby nie wstawiać naczyń kamionkowych do piekarnika lub kuchenki mikrofalowej bezpośrednio po wyjęciu z lodówki. Przy nagłych zmianach temperatury, kiedy kamionka poddawana jest szokowi termicznemu, może ulec uszkodzeniu.