Porady dla użytkowników
Wytwarzaną z białej gliny kamionkę wypala się w nowoczesnych ceramicznych piecach w temperaturze 1250oC. Stosując bezołowiowe szkliwa, co powoduje, że jest EKOLOGICZNA, odporna na ścieranie, dlatego bezpieczna w piekarnikach, zmywarkach do naczyń i kuchenkach mikrofalowych.
Kuchenki mikrofalowe
Naczynia kamionkowe nadają się do podgrzewania potraw w kuchenkach mikrofalowych.
Piekarniki
Naczynia kamionkowe nadają się do zapiekania potraw w piekarnikach. Naczynie z potrawą należy wkładać do piekarnika, stopniowo podgrzewać do zadanej temperatury przepisu kulinarnego.
UWAGA!
Należy jednak pamiętać, że nie wolno stawiać wyrobów kamionkowych
na bezpośredni ogień z otwartego palnika kuchenki, na płytach ceramicznych
i indukcyjnych.
Zmywarki
Naczynia kamionkowe można używać w zmywarkach.
Lodówki
Należy pamiętać, aby nie wstawiać naczyń kamionkowych do piekarnika lub kuchenki mikrofalowej bezpośrednio po wyjęciu z lodówki. Przy nagłych zmianach temperatury, kiedy kamionka poddawana jest szokowi termicznemu, może ulec uszkodzeniu.